Dieta dobra dla wątroby, dziewięć podstawowych zasad
CHORA WÄ„TROBA, DIETA DLA CHOREJ WÄ„RTOBY, OBJAWY CHOREJ WÄ„TROBY
WÄ…troba jest najważniejszym narzÄ…dem odtruwajÄ…cym organizm z trucizn, zarówno dostarczanych z zewnÄ…trz, jak i produkowanych na miejscu. Szczególnie istotna jest funkcja oczyszczania krwi ze skÅ‚adników niepotrzebnych już organizmowi lub wrÄ™cz trujÄ…cych. Chora wÄ…troba nie potrafi już prawidÅ‚owo speÅ‚niać swojej roli, dlatego też daje sygnaÅ‚y ostrzegawcze. Chora wÄ…troba w miejscu pomiÄ™dzy oczami wskazuje kondycjÄ™ swojÄ… i żoÅ‚Ä…dka. Oczy pokazujÄ… natomiast stan wÄ…troby, jeÅ›li sÄ… przekrwione, oznacza to, że jest ona podrażniona. JeÅ›li w kÄ…cikach oczu pojawiajÄ… siÄ™ tzw. Å›piochy, oznacza to, że chora wÄ…troba chce pozbyć siÄ™ nadmiernej iloÅ›ci tÅ‚uszczu.
"Dieta dobra dla wÄ…troby
WÄ…troba peÅ‚ni ponad 500 różnych funkcji. Pracuje jak gigantyczne laboratorium chemiczne, przetwórnia, magazyn i dyspozytornia. Jak jej pomóc, gdy zaczyna szwankować?
WÄ…troba m.in. produkuje żółć niezbÄ™dnÄ… do trawienia tÅ‚uszczów i cholesterol konieczny do prawidÅ‚owego funkcjonowania każdej komórki. Jednak jej najważniejsza funkcja to rozkÅ‚adanie i neutralizacja wszelkich toksyn, które dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem czy wdychanym powietrzem. Ta funkcja jest jednak upoÅ›ledzona, jeÅ›li wÄ…troba niedomaga, a niedomaga, bo jej nie szanujemy.
W milczeniu znosi naszÄ… beztroskÄ™
Wątroba nie boli, bo nie jest unerwiona. Ale maltretowana powiększa się, rozciąga otaczającą ją torebkę ochronną i napiera na sąsiednie organy. Stąd nieprzyjemne uczucie kłucia w boku czy rozpierania pod żebrami.
Każde nadwerężenie tkanek wÄ…troby oznacza zaburzenia jej funkcji. Szkodzi jej nie tylko wirusowe zapalenie wÄ…troby, ale także nadużywanie leków, obżarstwo, wdychanie szkodliwych zwiÄ…zków chemicznych, np. farb lub Å›rodków owadobójczych, nie mówiÄ…c już o dymie tytoniowym.
PrzyczynÄ… powiÄ™kszenia siÄ™ i tak wielkiego organu (1,5-2 kg u dorosÅ‚ej osoby) może być jego stÅ‚uszczenie. SkÄ…d siÄ™ ono bierze? WÄ…troba ma zdolność rozkÅ‚adania kwasów tÅ‚uszczowych, tworzenia z nich tÅ‚uszczów i przesyÅ‚ania ich dalej do caÅ‚ego organizmu. Ta zdolność jest jednak ograniczona. Gdy tÅ‚uszczu jest za dużo, wÄ…troba tyje i nie funkcjonuje wÅ‚aÅ›ciwie.
StÅ‚uszczenie wÄ…troby pojawia siÄ™ przy źle leczonej cukrzycy, ciężkostrawnej diecie i nadużywaniu niektórych leków. Do najbardziej szkodliwych należą antybiotyki, niektóre Å›rodki antykoncepcyjne, przeciwgruźlicze i przeciwzapalne. DolegliwoÅ›ci sprzyja też nadużywanie alkoholu oraz stosowanie drakoÅ„skich diet odchudzajÄ…cych. JeÅ›li w krótkim czasie pozbywamy siÄ™ tkanki tÅ‚uszczowej, nadmiar uwolnionego do krwi tÅ‚uszczu obrasta wÄ…trobÄ™. JeÅ›li siÄ™ odchudzasz, dla dobra wÄ…troby zadbaj, by nie tracić wiÄ™cej niż 2 kg miesiÄ™cznie.
Na kamicÄ™ żóÅ‚ciowÄ… bardziej narażone sÄ… kobiety niż mężczyźni. A to z uwagi na okresowe wahania poziomu hormonów (menstruacja, ciąża, menopauza). Kamica rzadko przytrafia siÄ™ osobom, które jedzÄ… dużo warzyw i maÅ‚o czerwonego miÄ™sa, bo dieta bogata w bÅ‚onnik chroni przed tym schorzeniem. Szczególnie podatni na tworzenie siÄ™ kamieni sÄ… cholerycy i ludzie, którzy nie potrafiÄ… radzić sobie z dÅ‚ugotrwaÅ‚ym stresem.
Może odrodzić się jak feniks
Mimo wszystko nie wpadaj w panikÄ™. W sprzyjajÄ…cych warunkach wÄ…troba zregeneruje swoje uszkodzone tkanki. Aby jednak mogÅ‚a skorzystać ze swych cudownych zdolnoÅ›ci, niezbÄ™dna jest twoja pomoc. Stosuj dietÄ™ przyjaznÄ… wÄ…trobie. Jedz czÄ™sto, ale mniejsze porcje i kontroluj ilość poszczególnych skÅ‚adników odżywczych w swoich posiÅ‚kach:
Zrezygnuj z tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych, zwÅ‚aszcza smalcu, masÅ‚a. TÅ‚ustÄ… Å›mietanÄ™ w zupach i sosach zastÄ…p naturalnym jogurtem.
Kontroluj spożycie wÄ™glowodanów (m.in. makaronów, pieczywa). Choć mogÄ… stanowić 45 proc. spożywanych dziennie produktów, nie powinno siÄ™ jeść ich wiÄ™cej niż ok. 40 dag. Uważaj na cukier. Jego nadmierna ilość ( ponad 7 dag) sprzyja stÅ‚uszczeniu wÄ…troby. Lepiej herbatÄ™ posÅ‚ódź miodem rzepakowym - jest bogaty w najbardziej przyswajalny cukier, czyli fruktozÄ™.
Cenne w odbudowie wÄ…troby jest biaÅ‚ko, dlatego zadbaj by w twoim menu byÅ‚o miÄ™so. Wybieraj jednak drób, chude ryby i cielÄ™cinÄ™ – jadaj je gotowane na parze, duszone w sosie wÅ‚asnym lub pieczone w folii. Pij odchudzone mleko i napoje mleczne.
Nie zapominaj o warzywach. Najlepiej, żeby 80 proc. codziennej porcji warzyw byÅ‚o gotowane, a 20 proc. - surowe. Najbardziej wskazane sÄ… jarzyny, które zawierajÄ… przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminÄ™ C, np. saÅ‚ata, marchew, brokuÅ‚y, buraki.
Z owocami lepiej nie przesadzaj, choć sezonowe jagody, jabłka czy grejpfruty nie zaszkodzą. Jednak wątroba pełniej skorzysta z bogactwa zawartych w owocach witamin i soli mineralnych, jeżeli wyciśniesz z nich sok czy przyrządzisz mus.
Przy kamicy żóÅ‚ciowej
JeÅ›li nagle poczujesz silny ból pod prawym żebrem promieniujÄ…cy w stronÄ™ Å‚opatki, masz wymioty, prawdopodobnie dopadÅ‚ ciÄ™ atak kamicy żóÅ‚ciowej. Dzieje siÄ™ tak, gdy w wytwarzanej przez wÄ…trobÄ™, a gromadzonej w umieszczonym pod niÄ… pÄ™cherzyku, żóÅ‚ci tworzÄ… siÄ™ kamienie. PrzyczynÄ… mogÄ… być np. przewlekÅ‚e zapalenie wÄ…troby, zaburzenia hormonalne, stres, a także zÅ‚e nawyki żywieniowe.
SkÅ‚onność do kamicy żóÅ‚ciowej możesz odziedziczyć po przodkach. JeÅ›li jednak w porÄ™ zadbasz o siebie i swojÄ… wÄ…trobÄ™, masz szansÄ™ uniknąć choroby.
Jedz dużo błonnika. A więc: warzywa, grube kasze i pieczywo z pełnego przemiału.
Jadaj regularnie 5 posiÅ‚ków dziennie. Nie zapominaj o Å›niadaniu. W ten sposób nie doprowadzisz do zbyt dÅ‚ugich przerw w pracy pÄ™cherzyka żóÅ‚ciowego i nie zahamujesz wytwarzania kwasów żóÅ‚ciowych niezbÄ™dnych do rozpuszczania cholesterolu.
Przed obiadem wypijaj Å‚yżkÄ™ oliwy lub oleju roÅ›linnego, które dziaÅ‚ajÄ… żóÅ‚ciopÄ™dnie.
Ogranicz ilość sÅ‚odyczy, a szczególnie tÅ‚ustych ciast: francuskiego, kruchego i tortów.
Doraźna pomoc - Zielona klinika
WÅ›ród warzyw regeneracji wÄ…troby sprzyjajÄ… karczochy. Ich wyciÄ…g wspomaga rozpuszczanie zÅ‚ogów żóÅ‚ciowych. Kupisz je w hipermarketach lub delikatesach.Wybieraj zwarte, ciężkie gÅ‚ówki z dużymi i ciasno przylegajÄ…cymi pÅ‚atkami uginajÄ…cymi siÄ™ lekko pod naciskiem palców. Uważaj, by nie kupić karczochów zbyt twardych i wÅ‚óknistych.
Do tej samej rodziny (astrowatych) co karczoch należy ostropest plamisty, którego wyciÄ…g czyli sylimaryna to skÅ‚adnik wielu leków na wÄ…trobÄ™. Dlatego warto mielone ziarna ostropestu wÅ‚Ä…czyć do przypraw, tak jak sól i pieprz."
autor: Iwona K (miesięcznik "Zdrowie")
----------------------------------------------------------------------------------
Dziewięć podstawowych zasad dobrej diety w chorobach wątroby
1. Nie spożywać nawet najmniejszej ilości alkoholu.
2. Dieta musi być urozmaicona.
3. W jadłospisie należy uwzględnić potrawy zawierające witaminy.
4. Nigdy nie należy przekraczać należnej dziennej wartości energetycznej.
5. Całodzienna racja pokarmowa powinna być podzielone na 5, a nawet 6 porcji.
6. Posiłki powinny być dostosowane do fazy choroby i stanu zdrowia chorego.
7. Potrawy przygotowuje siÄ™ najlepiej jako gotowane, (ewentualnie duszone lub pieczone) – nigdy smażone.
8. Należy wykluczyć wszystkie produkty zbyt tłuste lub wzdymające.
9. Nie należy używać ostrych przypraw.
Kluczowym zadaniem w każdej diecie jest odpowiednie dobieranie produktów. Istotne jest także smaczne przygotowanie i podanie posiÅ‚ków. W diecie w wiÄ™kszoÅ›ci chorób wÄ…troby i pÄ™cherzyka żóÅ‚ciowego należy zapomnieć o potrawach smażonych, pieczonych z dodatkiem tÅ‚uszczu, podsmażanych i odgrzewanych. Preferuje siÄ™ natomiast potrawy gotowane, gotowane i mielone, duszone, pieczone w pergaminie lub folii aluminiowej.
PlanujÄ…c dietÄ™ należy pamiÄ™tać, że chorzy majÄ… objawy towarzyszÄ…ce, takie jak: wzdÄ™cia, brak Å‚aknienia, zaburzenia trawienia itp. W zaistniaÅ‚ej sytuacji żywienie nie powinno być schematyczne, a dostosowane do sytuacji i w miarÄ™ urozmaicone. Najlepiej, jeÅ›li chory spożywa 5 posiÅ‚ków dziennie.
Przykład typowego jadłospisu w przewlekłych chorobach wątroby
Åšniadanie I
Kasza manna mleku lub wywarze z warzyw, pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo póÅ‚cukiernicze, masÅ‚o, pasta z sera twarogowego i pomidorów, miód, napój z dzikiej róży.
Åšniadanie II
Galaretka z ryby, bułka, jabłko w sosie waniliowym.
Obiad
Zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, marchewka gotowana, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki puree, kompot z jabłek.
Podwieczorek
Koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.
Kolacja
Pierogi leniwe, surówka z jabÅ‚ek, herbata.
PamiÄ™taj, że niezwykle istotne w chorobach wÄ…troby jest podawanie posiÅ‚ków w okreÅ›lonych porach dnia i w odpowiednich odstÄ™pach czasu. Najlepiej, jeżeli przerwa miÄ™dzy posiÅ‚kami wynosi 2,5–3,5 godziny. Taki sposób uÅ‚atwia organizmowi trawienie spożywanych pokarmów, a poprzez to znacznie zostaje przyspieszony caÅ‚y proces poprawy stanu zdrowia.
Aby skutecznie pomóc osÅ‚abionej wÄ…trobie, warto zastosować Liver Aid. preparat zioÅ‚owy oczyszczajcy i regenerujÄ…cy chorÄ… wÄ…trobe.
Ponieważ jest ona narzÄ…dem, który do swojej pracy potrzebuje dużej iloÅ›ci tlenu, szybsze i lepsze efekty oczyszczania i regeneracji osiÄ…gniemy Å‚Ä…czÄ…c Liver Aid ze stabilizowanym tlenem w produkcie Oxy Max