Alergia
Alergia
Alergia jest nabytÄ…, nadmiernÄ… i niewÅ‚aÅ›ciwÄ… reakcjÄ… ukÅ‚adu immunologicznego wywoÅ‚anÄ… ekspozycjÄ… na alergeny, które wywoÅ‚ujÄ… objawy chorobowe u osób do tego predysponowanych.
Zmagania z alergiÄ… bywajÄ… wyjÄ…tkowo trudne i uciążliwe, jednak prawidÅ‚owa diagnoza oraz stosowanie diety bogatej w skÅ‚adniki pozwalajÄ…ce na immunomodulacjÄ™ dajÄ… szansÄ™ na zmniejszenie uczulenia i możliwość korzystania w peÅ‚ni z uroków wiosny.
Co 4 Polak łzawi i kicha wiosną! Ty możesz być kolejny!
Wiosenne zagrożenia
Dla osób cierpiÄ…cych na alergiÄ™ gÅ‚ównym zagrożeniem, jakie pojawia siÄ™ w okresie wiosennym sÄ… pyÅ‚ki kwitnÄ…cych roÅ›lin. WyjÄ…tkowo lekkie i unoszone wiatrem dostajÄ… siÄ™ do organizmu drogÄ… wziewnÄ… powodujÄ…c reakcje, które objawiajÄ… siÄ™ nieżytami zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych. Alergicy powinni unikać miejsc, gdzie możliwe jest wystÄ™powanie wysokiego stężenia danego alergenu, bowiem w przypadku pyÅ‚ków reakcja alergiczna jest Å›ciÅ›le powiÄ…zana z dÅ‚ugotrwaÅ‚Ä… i bezpoÅ›redniÄ… ekspozycjÄ… na czynnik uczulajÄ…cy.
W Polsce alergicy narażeni sÄ… na dwa typy pyÅ‚ków - pochodzÄ…ce z pylÄ…cych drzew oraz te, które powstajÄ… w kwitnÄ…cych trawach. NajwiÄ™ksze problemy dla alergików powoduje pylÄ…ca od kwietnia brzoza. To wÅ‚aÅ›nie pyÅ‚ki tego drzewa sÄ… jednÄ… z najczÄ™stszych przyczyn alergii. Wynika to z faktu ich niezwykle wysokiego stężenia w powietrzu.
Przygotuj siÄ™ do wiosny
Osoby cierpiÄ…ce na alergiÄ™ powinny poddać siÄ™ szczegóÅ‚owym badaniom, które jednoznacznie okreÅ›lÄ… na co sÄ… one uczulone, a także odpowiednio przygotować siÄ™ do wiosennego nasilenia wystÄ™powania alergenów. Należy wiÄ™c zadbać o to, by w codziennej diecie zapewniać odpowiednie dawki takich skÅ‚adników aktywnych, jak witamina C, witamina D, selen oraz cynk. Warto również wzbogacić dietÄ™ w probiotyki, spirulinÄ™, owoc noni, graviolÄ™ czy też kwasy tÅ‚uszczowe omega 3, które to skÅ‚adniki wzmocniÄ… organizm w walce z alergiÄ….
- Witamina C wspomaga prawidÅ‚owe funkcjonowanie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. DziÄ™ki wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciom przeciwutleniajÄ…cym chroni m.in. komórki limfocytów, makrofagów przed stresem oksydacyjnym. Badania wykazaÅ‚y, że wysoki poziom witaminy C powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy (mediatora procesów zapalnych) w ludzkim organizmie.
- Witamina D - wzmaga swoistÄ… odpowiedź immunologicznÄ… poprzez aktywacjÄ™ limfocytów T, hamuje uwalnianie prozapalnych czÄ…steczek w organizmie. Badania genetyczne i epidemiologiczne wykazaÅ‚y zależność pomiÄ™dzy niedoborem witaminy D a czÄ™stoÅ›ciÄ… wystÄ™powania astmy.
- Selen pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. WpÅ‚ywa na funkcjonowanie ukÅ‚adu immunologicznego – uczestniczy w produkcji przeciwciaÅ‚, zwiÄ™ksza sprawność limfocytów T, komórek NK (natural killer), a także wpÅ‚ywa na proliferacjÄ™ (namnażanie) i różnicowanie limfocytów B.
- Probiotyki – to żywe szczepy okreÅ›lonych mikroorganizmów wywoÅ‚ujÄ…ce pozytywne zmiany w organizmie czÅ‚owieka. Ponad 70% wszystkich komórek odpornoÅ›ciowych organizmu znajduje siÄ™ w jelitach. DziÄ™ki probiotykom dochodzi do normalizacji wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci miejscowej flory bakteryjnej jelit i pobudzania ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego. Warto pamiÄ™tać, że cechÄ… charakterystycznÄ… tkanki limfatycznej zwiÄ…zanej z bÅ‚onami Å›luzowymi przewodu pokarmowego jest produkcja przeciwciaÅ‚ w klasie IgA, które wyÅ‚apujÄ… szkodliwe antygeny, zabraniajÄ…c im przejÅ›cia przez Å›luzówki do wnÄ™trza organizmu. Dlatego mówimy, że przeciwciaÅ‚a IgA stanowiÄ… pierwszÄ… liniÄ™ obrony organizmu. Badania kliniczne dowodzÄ…, że podawanie probiotyków pozwala na zapobieganie alergii.
- Spirulina jest mikroskopijnej wielkoÅ›ci, niebiesko-zielonÄ… algÄ… o ksztaÅ‚cie perfekcyjnej spirali. To bardzo cenne źródÅ‚o skÅ‚adników odżywczych: dostarcza biaÅ‚ka (55-70 g / 100 g) bogatego w cenne aminokwasy (arginina), lipidy (w tym GLA-kwas gamma-linolenowy), witaminy (z grupy B: B6 i B12), E i A, skÅ‚adniki mineralne m.in. potas, wapÅ„, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź, chrom, jod, a także polisacharydy, ksantofile (zeaksantyna). Spirulina korzystnie wpÅ‚ywa na naturalne mechanizmy obronne organizmu – zwiÄ™ksza liczbÄ™ limfocytów NK oraz cytokin pobudzajÄ…cych namnażanie limfocytów i makrofagów.
- Owoc Noni to kolejny dar natury idealny w proflaktyce alergii. Ta wystÄ™pujÄ…ca w Polinezji, Malezji, Azji i Australii roÅ›lina jest naturalnym źródÅ‚em wielu cennych aminokwasów, witamin C, E, A, karotenoidów, substancji mineralnych: sód, potas, żelazo, magnez, selen, cynk, miedź, oraz polifenoli, polisacharydów. Owoc Noni zawiera prokseroninÄ™ – substrat do syntezy kseroniny – substancji istotnej dla organizmu, biorÄ…cej udziaÅ‚ w ważnych procesach fizjologicznych, w tym m.in. wspomaga funkcjonowanie ukÅ‚adu immunologicznego.
- Kwasy tÅ‚uszczowe omega-3 - ich regularne spożywanie znaczÄ…co przyczynia siÄ™ do wzmocnienia ukÅ‚adu immunologicznego i tym samym zmniejszenia możliwoÅ›ci wystÄ…pienia alergii. Kwasy tÅ‚uszczowe omega-3 przywracajÄ… równowagÄ™ wewnÄ™trznÄ… organizmu i prawidÅ‚owe funkcjonowanie ukÅ‚adu odpornoÅ›ciowego, ukÅ‚adu krążenia i nerwowego.