Hity CaliVity

        

    Polinesian Noni

      

         Ocean 21 

    

       ParaProtex

     

       AC-Zymes

      

         Nopalin

        

         OxyMax

 

Suplementy Calivita

Nauka o noni

 
NONI SOK - POLINESIAN NONI CALIVITA - ODKRYCIE I NAUKA O NONI

"Badania nad morinda citrifolia rozpoczęły się w rzeczywistości już przed kilkoma dziesiątkami lat, lecz gwałtowny rozwój produkcji syntetycznych lekarstw, niestety, przerwał (nie bez nacisku ze strony przemysłu farmaceutycznego) te ważne prace.

Dopiero w ostatnich latach zachodni naukowcy ponownie podjęli swoje badania i odkryli  siły noni, których na próżno by szukać w jakimkolwiek sztucznie wyprodukowanym, nowoczesnym leku.

Naukowe odkrycie noni przypisuje się doktorowi Ralphowi Heinicke, żyjącemu w USA naukowcowi niemieckiego pochodzenia. Jako naukowy przedstawiciel firmy DOLE Pineapple, mieszkał na Hawajach w latach 1950-1986 i zajmował się głównie badaniami nad "cudem enzymowym"  ananasem.W 1972 roku doktor Heinicke odkrył występujący w ananasie enzym bromelainę.

Zawartość bromelainy w owocach ananasa spadała jednak wraz z upływem lat, co  według badacza  było spowodowane przemysłową uprawą tej rośliny i wyjałowieniem gleby jednostronnymi nawozami. W ramach dalszych długoletnich badań udało mu się w 1981 roku wyizolować następną substancję, którą nazwał i opatentował jako kseroninę.

Dalsza jego praca, po ustaleniu prokseroniny, prokseronazy i serotoniny jako kofaktorów niezbędnych do biosyntezy kseroniny, polegała na znalezieniu ich naturalnych źródeł.

Według legendy zjawiło się wówczas u niego dwóch turystów, którzy przywieźli ze sobą noni. Bez względu na to, ile prawdy zawiera się w tej opowieści, należy wyjść z założenia, że wyniki badań morinda citrifolia przeszły najśmielsze oczekiwania doktora Heinicke. Stwierdził on, iż noni zawiera w sobie 800 razy więcej prokseroniny niż ananas.

Dalsze jego badania wykazały nie kające z połączenia efektów wywołanych kseroniną oraz następnych znalezionych w tej roślinie w 1993 roku związków chemicznych, takich jak skopoletina i serotonina. Skopoletyna jest bardzo wielostronnym związkiem. Chroni ona system krążenia krwi przed przeciążeniem, rozszerza zwężone naczynia krwionośne i reguluje, we współpracy z innymi składnikami noni, ciśnienie krwi. Oprócz tego zwalcza stany zapalne i działa przeciwalergicznie.

Następnym bardzo ważnym związkiem chemicznym zawartym w noni jest damnacanthal. Został on wyizolowany z soku na Uniwersytecie Keiogijuku w Tokio oraz w Instytucie Nauk Biomedycznych w Japonii.

Wyniki badań wskazują na to, że dzięki działaniu damnacanthalu prekancerogenne komórki, to znaczy komórki, które zaczynają się przemieniać  i charakteryzują się przy tym inną przemianą materii niż ich zdrowe siostry, pobudzane są, poprzez biochemiczne interakcje na poziomie genów w swoim wnętrzu, do zwolnienia tempa rozmnażania się przez podział.

Dzięki temu mają o wiele większą szansę powrotu do normalnego, naturalnego procesu przemiany materii i uniknięcia w ten sposób zwyrodnienia.

Chemiczne analizy składników noni wykazały, iż w zależności od stopnia dojrzałości rośliny występują w niej różne substancje. Również i sposób przyrządzania produktów z morinda citrifolia ma niemały wpływ na jej skład chemiczny.

Doktor Mona Harrison, lekarka ze stanu Maryland, uważa, że poza działaniem kompleksu kseroniny, skopoletiny i serotoniny wiele pozytywnych efektów zastosowania noni wynika z pobudzenia aktywności szyszynki, głęboko we wnętrzu mózgu położonego gruczołu.

Szyszynka jest miejscem produkującym serotoninę i wykorzystującym ją do biosyntezy innego hormonu  melatoniny. Serotonina i melatonina odgrywają bardzo ważną rolę w regulowaniu snu, temperatury ciała, nastroju, przebiegu procesu dojrzewania i menstruacji.

Doktor Harrison podejrzewa także, że działanie noni wynika ze spowodowanej przez nią zmiany częstotliwości energii ciała.

Melatonia najprawdopodobniej opóźnia proces starzenia się, daje nam zdrowy sen, pomaga przy skurczach brzucha, zmęczeniu i stanach depresyjnych. Razem z serotoniną wpływa na przebieg kobiecego cyklu, na nastrój psychiczny itp.

Serotoniną jest też prawdopodobnie odpowiedzialna za pozytywny wpływ na proces trawienia. W całym organizmie znajdują się receptory serotoniny (miejsca, z którymi łączy się serotoniną, aby rozwinąć swoją działalność).

Największą koncentrację tych receptorów znajdujemy jednak nie w mózgu, lecz w jelicie cienkim.Poza wymienionymi powyżej właściwościami, noni wspomaga także produkcję naturalnego hormonu - kortizolu.

Uczestniczy on w przemianie węglowodanowej, ma działanie przeciwalergiczne, odtruwające i przeciwzapalne. Międzynarodowe badania wykazały na przykład, że dawki pobieranych antybiotyków mogą być ostrożnie zmniejszane, jeżeli jednocześnie jest zażywana noni.

Synergetyczne (wspomagające się nawzajem) działanie kseroniny, skopoletiny oraz serotoniny ma dodatni wpływ na PMS (syndrom przedmenstrualny), włącznie ze skokami nastroju, histerią, skurczami brzucha, drażliwością i atakami słabości w czasie pomiędzy owulacją a początkiem okresu.

U mężczyzn noni poprawia funkcjonowanie prostaty, zmniejszając nocne ciśnienie na pęcherz moczowy. Poprzez wspólne działanie kseroniny, skopoletiny i serotoniny możliwa jest również stabilizacja poziomu cukru we krwi na normalnym poziomie.

Owoc noni, ta wspaniała roślina, jest obiektem intensywnych badań naukowych dopiero od początku lat 90.

Do dzisiaj znaleziono w niej ponad 75 istotnych składników, począwszy od żelaza (poprawia transport tlenu do każdej komórki), poprzez miedĄ (wzmacnia system immunologiczny) i magnez (poprawia pracę serca), aż do olbrzymiej zawartości witaminy C i chroniącej skórę witaminy A.

Według obecnego stanu wiedzy, działanie noni nie jest jednak spowodowane jednym lub też większą ilością odrębnych jej składników, lecz odpowiednio wyważonym działaniem wszystkich substancji.

Anna Hirazumi kończy swoją pracę doktorską następującym stwierdzeniem: "Chociaż medyczne skutki noni są znane światu od około 2000 lat, działanie tej rośliny pozostaje jednak pod wieloma względami nadal tajemnicą".

"Noni owoc zdrowia" - autor Jacek Skarbek