Hity CaliVity

        

    Polinesian Noni

      

         Ocean 21 

    

       ParaProtex

     

       AC-Zymes

      

         Nopalin

        

         OxyMax

 

Suplementy Calivita

Alergia

Alergia

Alergia jest nabytą, nadmierną i niewłaściwą reakcją układu immunologicznego wywołaną ekspozycją na alergeny, które wywołują objawy chorobowe u osób do tego predysponowanych.

Zmagania z alergią bywają wyjątkowo trudne i uciążliwe, jednak prawidłowa diagnoza oraz stosowanie diety bogatej w składniki pozwalające na immunomodulację dają szansę na  zmniejszenie uczulenia i możliwość korzystania w pełni z uroków wiosny.
 

Co 4 Polak łzawi i kicha wiosną! Ty możesz być kolejny!

Kichasz? Kaszlesz? Masz zapalenie spojówek?
Zapewne dopadła Cię alergia!
Walczy z nią już co czwarty z nas i liczba ta wciąż wzrasta.
To bardzo zły znak dla Ciebie i Twoich dzieci, zwłaszcza że... alergia może Cię dopaść w każdym wieku!
Wzmocniaj więc odporność, by nie uprzykrzyła Ci życia i nie zakłócała uroków wiosny!

Wiosenne zagrożenia

Dla osób cierpiących na alergię głównym zagrożeniem, jakie pojawia się w okresie wiosennym są pyłki kwitnących roślin. Wyjątkowo lekkie i unoszone wiatrem dostają się do organizmu drogą wziewną powodując reakcje, które objawiają się nieżytami zarówno górnych, jak i dolnych dróg oddechowych. Alergicy powinni unikać miejsc, gdzie możliwe jest występowanie wysokiego stężenia danego alergenu, bowiem w przypadku pyłków reakcja alergiczna jest ściśle powiązana z długotrwałą i bezpośrednią ekspozycją na czynnik uczulający.  

W Polsce alergicy narażeni są na dwa typy pyłków - pochodzące z pylących drzew oraz te, które powstają w kwitnących trawach. Największe problemy dla alergików powoduje pyląca od kwietnia brzoza. To właśnie pyłki tego drzewa są jedną z najczęstszych przyczyn alergii. Wynika to z faktu ich niezwykle wysokiego stężenia w powietrzu.

Przygotuj się do wiosny

Osoby cierpiące na alergię powinny poddać się szczegółowym badaniom, które jednoznacznie określą na co są one uczulone, a także odpowiednio przygotować się do wiosennego nasilenia występowania alergenów. Należy więc zadbać o to, by w  codziennej diecie zapewniać odpowiednie dawki takich składników aktywnych, jak witamina C, witamina D, selen oraz cynk. Warto również wzbogacić dietę w probiotyki, spirulinę, owoc noni, graviolę czy też kwasy tłuszczowe omega 3, które to składniki wzmocnią organizm w walce z alergią.

  • Witamina C wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni m.in. komórki limfocytów, makrofagów przed stresem oksydacyjnym. Badania wykazały, że wysoki poziom witaminy C powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy (mediatora procesów zapalnych) w ludzkim organizmie.
     
  • Witamina D - wzmaga swoistą odpowiedź immunologiczną poprzez aktywację limfocytów T, hamuje uwalnianie prozapalnych cząsteczek w organizmie. Badania genetyczne i epidemiologiczne wykazały zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a częstością występowania astmy.

  • Selen pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego – uczestniczy w produkcji przeciwciał, zwiększa sprawność limfocytów T, komórek NK (natural killer), a także wpływa na proliferację (namnażanie) i różnicowanie limfocytów B.
     
  • Probiotyki – to żywe szczepy określonych mikroorganizmów wywołujące pozytywne zmiany w organizmie człowieka. Ponad 70% wszystkich komórek odpornościowych organizmu znajduje się w jelitach. Dzięki probiotykom dochodzi do normalizacji właściwości miejscowej flory bakteryjnej jelit i pobudzania układu odpornościowego. Warto pamiętać, że cechą charakterystyczną tkanki limfatycznej związanej z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego jest produkcja przeciwciał w klasie IgA, które wyłapują szkodliwe antygeny, zabraniając  im przejścia przez śluzówki do wnętrza organizmu. Dlatego mówimy, że przeciwciała IgA stanowią pierwszą linię obrony organizmu. Badania kliniczne dowodzą, że podawanie probiotyków pozwala na zapobieganie alergii.

  • Spirulina jest mikroskopijnej wielkości, niebiesko-zieloną algą o kształcie perfekcyjnej spirali. To bardzo cenne źródło składników odżywczych: dostarcza białka (55-70 g / 100 g) bogatego w cenne aminokwasy (arginina), lipidy (w tym GLA-kwas gamma-linolenowy), witaminy  (z grupy B: B6 i B12), E i A, składniki mineralne m.in. potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, mangan, miedź, chrom, jod, a także polisacharydy,  ksantofile (zeaksantyna). Spirulina korzystnie wpływa na naturalne mechanizmy obronne organizmu – zwiększa liczbę limfocytów NK oraz cytokin pobudzających namnażanie limfocytów i makrofagów.
     
  • Owoc Noni to kolejny dar natury idealny w proflaktyce alergii. Ta występująca w Polinezji, Malezji, Azji i Australii roślina jest naturalnym źródłem wielu cennych aminokwasów, witamin C, E, A, karotenoidów, substancji mineralnych: sód, potas, żelazo, magnez, selen, cynk, miedź, oraz polifenoli, polisacharydów. Owoc Noni zawiera prokseroninę – substrat do syntezy kseroniny – substancji istotnej dla organizmu, biorącej udział w ważnych procesach fizjologicznych, w tym m.in. wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego.
     
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 - ich regularne spożywanie znacząco przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego i tym samym zmniejszenia możliwości wystąpienia alergii. Kwasy tłuszczowe omega-3 przywracają równowagę wewnętrzną organizmu i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, układu krążenia i nerwowego.